CHARAKTERYSTYKA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH:
CHLEB SĘDZISZOWSKI ŻYTNI
Skórka dolna przypieczona, z wierzchu porowata, lekko rozerwana. Miękkisz elastyczny o równomiernej porowatości, dobrej krajalności z nasionami kminku i lnu.
Kształt okrągły, kopulasty z odciskiem gałązek kosza wiklinowego na powierzchni- średnica 30-35 cm, waga 2-3 kg po wypieku. Smak lekko kwaskowaty, zapach kminku i siemienia lnianego.
Chleb posiada certyfikat najwyższej jakości nadany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Poznaj Dobrą Żywnośc”.
SEROWIEC SĘDZISZOWSKI
Prostokątny placek, na przekroju wąski trójkolorowy składający się z trzech wyrażnie wyodrębnionych warstw: od spodu ciasto kruche o barwie słonkowo- żółtej, lekko przypieczone, pośrodku kremowo-żółta masa serowa z widocznymi, równomiernie rozmieszczonymi bakaliami, z wierzchu biały lukier lub ciemna polewa czekoladowa. Zapach i smak słodkiego sera i bakali.
Ciasto zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
MAKOWIEC SĘDZISZOWSKI
Złotobrązowe, podłużne ciasto w kształcie wałka – na przekroju elipsa kremowo-żółta z ciemną, szeroką spiralą makowo- bakaliową. Ciasto miękkie o długości 30 cm, szerokość 7-9 cm, o wysokośći 5-7 cm, z zewnątrz oblane białym lukrem. Smak i zapach ciasta drożdżowego, maku oraz bakali.
Ciasto zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.